Armoedebestrijding in Pendrecht

Gratis starterspakket

Het is al weer een aantal jaren geleden dat wij begonnen zijn met een bijdrage aan armoede bestrijding in onze wijk. Natuurlijk is dit kleinschalig maar alle kleine beetjes helpen! Wij proberen als team wat extra hulp bieden aan mensen die het net iets meer nodig hebben dan anderen. Zo kan je je bij ons aanmelden om een “starterspakket” te krijgen. Dit is een doos met de belangrijkste spullen voor je baby om mee te beginnen. Met trots noemen wij onze vrijwilligers “angels”.De angels zijn niet alleen onze medewerksters maar ook al onze cliënten en vrienden die hun spulletjes doneren om anderen weer op weg te helpen. Je hoeft hiervoor niet per se een cliënt van ons te zijn. Als je wat extra hulp nodig hebt of wilt geven of je wilt iemand aanmelden kan dit altijd!

 

Strong babies

Ook steunen wij “Strongbabies”. Strong Babies is het enige landelijke goede doel dat zich inzet voor wetenschappelijk onderzoek voor, tijdens én na de geboorte. Strong Babies wordt gesteund door alle beroepsgroepen in de geboortezorg (NVOG, NVK, KNOV, CPZ, Bo Geboortezorg etc.). De ambitie is vroeggeboorte met 30% terug te brengen  en duizenden babies per jaar een gezonde start te geven.

https://www.strongbabies.nl/

Je vindt een collectebus in onze wachtkamer indoen je een donatie zou willen doen.

Coronavirus

Ivm de uitbraak van het Coronavirus zullen wij een aantal voorzorgsmaatregelen moeten nemen. Wij geven geen hand als begroeting en nemen extra hygiëne maatregelen in acht bij het onderzoek en het meten van de bloeddruk.

Wij dragen mondkapjes en handschoenen en vragen u ook een mondkapje te dragen.

Hierbij volgen wij zoveel mogelijk het advies van de KNOV op (zie hieronder.)

  • We vragen u als u koorts (boven 38) heeft, hoest of benauwd bent om niet naar de praktijk te komen maar telefonisch contact op te nemen met ons of uw huisarts.
  • We willen graag dat u het meldt als u in een risico gebied bent geweest.
  • Voorlopig vragen wij u om u zelf en anderen te beschermen door goed en vaak uw handen te wassen, in uw elleboog te hoesten of niezen , papieren zakdoekjes te gebruiken. meer informatie vindt u op de website van het RIVM.

hieronder de meest gestelde vragen op een rijtje:

 

Ben ik besmet met het Coronavirus?

Op https://lci.rivm.nl/richtlijnen/covid-19 kunt u zien of er een indicatie is verdere testen te doen naar het COVID-19 virus. Bij twijfel neemt u telefonisch contact op met uw huisarts. Mocht u overwegen uw verloskundig zorgverlener hiervoor te bezoeken, leg dan eerst telefonisch contact voor advies.

 

Verloopt een infectie met COVID-19 ernstiger voor een zwangere vrouw?

Op basis van beperkt beschikbare data zijn er geen aanwijzingen dat zwangere vrouwen vatbaarder zijn voor het krijgen van een infectie met COVID-19. Het is nog onzeker of bij een infectie met COVID-19 het verloop anders  is dan bij vrouwen die niet zwanger zijn. Van andere virale infecties weten we dat er meer kans is op longproblemen als een vrouw zwanger is. 

 

Kan de ongeboren baby geïnfecteerd raken tijdens de zwangerschap of bevalling?

Tot nu toe is er geen directe overdracht (verticale transmissie) van het COVID-19 virus beschreven van moeder op kind tijdens de zwangerschap of bevalling. Het virus is tot nu toe niet aangetoond in vruchtwater, navelstrengbloed, de keel van een pasgeborene of in borstvoeding. Wel is besmetting mogelijk van moeder op kind via de gewone mens-op-mens route (horizontale transmissie).

 

Kan ik een miskraam krijgen van COVID-19?

Op basis van beperkt beschikbare data zijn er geen aanwijzingen dat vrouwen met een infectie met COVID-19 meer kans hebben op een miskraam of zwangerschapsverlies. Mogelijk is er iets meer vroeggeboorte, maar het is nog niet duidelijk of dit spontane vroeggeboorte is of dat een zwangerschap op medische gronden vroegtijdig beëindigd is.

 

Ik heb nu een infectie met COVID-19 en zit in thuisisolatie, gaat mijn afspraak met de verloskundige of gynaecoloog door?

Overleg met uw verloskundig hulpverlener wat te doen in dit specifieke geval.

 

Ik heb nu een infectie met COVID-19, mag ik thuis bevallen?

Op basis van beperkt beschikbare data adviseren wij tijdens de actieve infectie een ziekenhuisbevalling met bewaking (cardiotocogram, CTG) van de foetus. Als de infectie > 14 dagen geleden was, vervalt dit advies.

 

Mag ik borstvoeding geven als ik een infectie met COVID-19heb?

Er is geen contra-indicatie voor borstvoeding. COVID-19 is niet aangetoond in moedermelk. Aangeraden wordt om borstvoeding te geven met een mondkap en hygiënemaatregelen in acht te nemen (handen wassen voor het aanraken van de baby of borsten, eigen borstkolf te gebruiken of fles en de borstkolf goed schoon te maken na gebruik). Omdat het wel mogelijk is om de baby te infecteren in uw nabijheid, valt het te overwegen om (gekolfde) voeding door een gezond persoon te laten geven.

 

Ik ben genezen van een infectie met COVID-19, ben ik nu onder controle van een gynaecoloog?

In principe is een doorgemaakte infectie met COVID-19 geen medische indicatie. Wel wordt voorlopig aangeraden groei-echo’s te laten maken.

Spreekuur Heijplaat

Inmiddels loopt het spreekuur op de Heijplaat ook al lekker.
Wij zijn daar aanwezig op donderdag ochtend tussen 11 en 13 uur en werken daar op afspraak. Graag zijn we je daar ook van dienst!

Kinkhoest

Er komen de laatste tijd veel vragen over kinkhoest. Moet je je nou wel of niet laten inenten (vaccineren) als je zwanger bent? Het advies vanuit het ministerie is momenteel: laat je vanaf 22 weken vaccineren om de baby tegen kinkhoest te beschermen.
Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die ernstige hoestbuien kan veroorzaken. Het is vooral gevaarlijk is voor jonge baby’s die nog niet zijn gevaccineerd. Een goede manier om pasgeboren baby’s tegen kinkhoest te beschermen is om vrouwen tijdens de zwangerschap een kinkhoestprik te geven.

Het CJG verzorgt de gratis vaccinaties. vraag de folder in de praktijk of download deze van onze website.

Angels

Na een korte oproep van Marloes via Facebook zijn we dankbaar voor de vele reacties en spullen die we aangeboden gekregen hebben van verschillende mensen. We hebben weer een gezin op weg kunnen helpen en alle spullen voor de baby zijn aanwezig.
Dank daarvoor!

Een feestelijke dag voor ons team

Vandaag was een heel klein beetje een feestelijke dag voor ons team. Onze eerste blog de lucht in en we hebben onze certificaten behaald om te mogen counselen voor de NIPT, misschien hebben jullie hierover al iets gehoord op het nieuws. Vanaf 1 april is deze test in Nederland mogelijk en kunnen wij je informatie geven en helpen om een voor jou wel overwogen en goede keuze te maken. Het was een pittige scholing maar we hebben het certificaat! Klein feestje in t verschiet.