Brandend maagzuur is een zwangerschapskwaaltje. Gelukkig is het onschuldig, maar natuurlijk is het wel vervelend. In dit artikel leggen we je uit wat de aanstichter van brandend maagzuur is tijdens je zwangerschap. Daarna geven we je 7 tips, zodat je minder last gaat krijgen van brandend maagzuur als je zwanger bent. Maar dan moet je natuurlijk wel de tips proberen!
Wat is brandend maagzuur?
Maagzuur is een zure stof in je maag. Deze stof helpt je bij het verteren van voedsel. Je maag is niet gevoelig voor maagzuur omdat hij daarvoor beschermd is. Maar als er maagzuur in je slokdarm terecht komt, dan krijg je wel een brandend gevoel. Je slokdarm heeft namelijk geen beschermlaag tegen maagzuur.
Tijdens de zwangerschap stroomt maagzuur makkelijker terug in je slokdarm. Dit houdt in dat je regelmatig last krijgt van een brandend gevoel in je slokdarm. Wist je minimaal één op de twee vrouwen last van brandend maagzuur krijgt tijdens de zwangerschap? Gelukkig gaat het wel weer vanzelf over na je bevalling. Maar het blijft natuurlijk wel vervelend.
Wat zijn de oorzaken van brandend maagzuur tijdens de zwangerschap?
Eén van de vele zwangerschapssymptomen is brandend maagzuur. Dit ontstaat omdat er meer van het hormoon progesteron wordt aangemaakt in je lichaam. Het hormoon zorgt ervoor dat sommige spieren verslappen, waaronder een spiertje die je maag afsluit. Je kan het zien als een klepje die niet meer goed sluit.
Daarom kan je last krijgen van brandend maagzuur tijdens je zwangerschap. Als je ook veel brandend maagzuur aan het einde van je zwangerschap ervaart, komt dit vaak doordat de baarmoeder is gegroeid en nog steeds groeiende is. Doordat de baarmoeder groter is, gaat het tegen verschillende organen aandrukken en daardoor kan er maagzuur terug de slokdarm instromen.
Brandend maagzuur en zwanger: de symptomen
Ervaar je veel brandend maagzuur tijdens je zwangerschap? Dan kan je de volgende klachten krijgen:
- Branderig gevoel in je slokdarm
- Last van je buik
- Misselijkheid en braken
- Opgeblazen gevoel
- Omhoogkomend maagzuur
- Pijn in je keel
- Sneller vol na maaltijden
Wat kan je doen tegen brandend maagzuur? 7 tips!
Als je brandend maagzuur tijdens je zwangerschap ervaart, kunnen de volgende tips ervoor zorgen dat je minder klachten gaat ervaren. Je klachten worden minder en daardoor kan je meer genieten van je zwangerschap.
1. Eet meer vezels
Vezels kunnen ervoor zorgen dat opspringend maagzuur vermindert, waardoor je minder last krijgt van een brandend gevoel. Wij raden je aan om meer groente, fruit, brood, crackers en noten te eten. Deze producten zijn rijk aan vezels. En die eet je waarschijnlijk op het moment te weinig.
2. Kijk naar wat de aanleiding is van brandend maagzuur
Wij adviseren je om te testen met het weghalen van onder andere pittig en vettig eten. Ook kun je zuivelproducten, koolsoorten, citrusvruchten en koffie een paar dagen niet consumeren om te testen wat het doet.
Let op! Test alles wat je eet en drinkt één voor één. Niet alle zwangere vrouwen reageren hetzelfde op de eerder genoemde artikelen of categorieën voedsel. Door ze te testen, kan je inzien welke producten je wel en niet kan eten om brandend maagzuur te voorkomen.
3. Drink meer water
Water zorg ervoor dat je maagzuur wordt verdunt. Ook zorgt het ervoor dat maagzuur de goede kant op blijft stromen. Om die reden kan je het beste minimaal twee liter water per dag drinken.
4. Eet kleinere porties
Eet je vaak grotere maaltijden? Dan kan het helpen om je maaltijden wat kleiner te maken en wat vaker te eten. Eet je nu drie keer? Probeer dan vijf of zes keer wat te eten. Kleinere porties eten kunnen brandend maagzuur klachten verminderen.
5. Wacht even met liggen na het eten van grote maaltijden
Als je net hebt gegeten, kan brandend maagzuur sneller je slokdarm in stromen. Daarom is het verstandig om vijftien tot dertig minuten te wachten voordat je gaat liggen. Ben je gevoelig voor brandend maagzuur? Wacht dan nog iets langer.
6. Voorkom stress
Als je stress ervaart, kan brandend maagzuur ontstaan. Om die reden is stress belangrijk om te voorkomen. Probeer rustig te blijven, ga even liggen of probeer eens meditatie.
7. Vraag je verloskundigen om medicijnen
Heb je na het volgen van de eerder genoemde tips nog steeds last van brandend maagzuur? Dan raden we je aan om je verloskundige te vragen welke medicijnen je mag gebruiken om je klachten te verminderen.
Conclusie: brandend maagzuur en zwanger
In dit artikel hebben we je de oorzaak van brandend maagzuur tijdens de zwangerschap aan je uitgelegd. Ook hebben we je zeven tips gegeven, zodat je zelf aan de slag kunt met je klachten.
Wil je graag geadviseerd worden door ervaren verloskundigen en woon je in regio van Rotterdam, Rhoon, Pernis, Poortugaal of Hoogvliet? Neem dan eens een kijkje op onze pagina verloskundigen in Rotterdam of neem direct contact met ons op!
Wij kunnen je adviseren over het gebruiken van medicijnen en kunnen jou en je kindje ook gedurende je zwangerschap helpen.
Woon je niet in de regio van de eerder genoemde plaatsnamen? Dan kunnen we je niet helpen, omdat dit buiten ons gebied ligt. Dan raden we je aan om een lokale verloskundigenpraktijk te benaderen. Zij helpen je graag verder.
Veelgestelde vragen
-
Wanneer kan ik me inschrijven bij verloskundigenpraktijk Pendrecht?
Vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent, kan je je bij onze praktijk inschrijven.
Woon je in Rotterdam Zuid, Heijplaat, Pernis, Rhoon, Poortugaal, Hoogvliet of omgeving? Dan kan je je via dit inschrijfformulier inschrijven bij onze praktijk.
We spreken je snel!
-
Welke voorbereidingen moet ik treffen voordat ik ga bevallen of zwanger wil worden?
Voordat je kunt bevallen is het belangrijk dat je volgende zaken hebt bepaald of geregeld:
Of je thuis of in een ziekenhuis wilt bevallen.
Kiezen voor kraamzorg en dit regelen met je verzekering.We kunnen je natuurlijk ook helpen bij het zwanger worden, dit wordt ook wel preconceptiezorg genoemd.
Wil je graag meer informatie over preconceptiezorg en/of welke voorbereidingen je moet treffen voordat je kunt bevallen? Bekijk dan onze pagina voorbereidingen. Op deze pagina vertellen we je alles tot in de details.
-
Wanneer krijg ik echo's en controles?
Op onze homepage vind je een duidelijk overzicht van wanneer echo’s en controles plaatsvinden. Je kan ook meer informatie lezen op onze echo’s en controles pagina.
-
Is het mogelijk om samen met andere zwangere vrouwen controles te krijgen?
Na het eerste gesprek is het mogelijk om te kiezen voor ‘centering pregnancy’. De controles zijn dan met andere vrouwen die ongeveer net zo lang zwanger zijn als jij. Zo kun je in gesprek met andere zwangere vrouwen over je zwangerschap en het is natuurlijk ook gezellig.
Tijdens de bijeenkomsten speel je zelf een grote rol in je eigen zorgproces: je leert van ons om zelf je bloeddruk te meten, jezelf te wegen en je eigen dossier bij te houden.
Wil je graag meer weten over de controles in groepsverband? Bekijk dan gerust onze centering pregnancy pagina.
-
Mag ik zelf kiezen tussen thuis of poliklinisch bevallen?
In de meeste gevallen mag je zelf kiezen tussen thuis of in het ziekenhuis bevallen.
Maar er zijn situaties waarin dat niet verstandig of mogelijk is. Als er tijdens je zwangerschap is geconstateerd dat het kindje is gedraaid, er een keizersnede gedaan moet worden of er een andere reden is dat thuis bevallen risicovol is, dan moet je poliklinisch bevallen.
Wil je graag meer weten over de bevalling? Je kan meer informatie lezen op de bevalling pagina.
-
Wanneer en waar zijn de spreekuren?
We hebben verschillende locaties waar de spreekuren plaatsvinden. De tijden en adressen kun je vinden op onze pagina spreekuren.
-
Mijn vraag is niet beantwoord. Hoe kan ik jullie het beste bereiken?
Je kan ons bellen naar 010 480 11 64 of 06 27 85 00 59, maar je kan ons ook mailen op info@verloskundigenpraktijkpendrecht.nl.
Of bekijk onze contact pagina voor ons contactformulier.