Buikpijn en zwanger. Bijna iedere vrouw krijgt last van buikpijn tijdens de zwangerschap. Sommige vrouwen krijgen alleen buikkramp, maar andere vrouwen krijgen echt buikpijn tijdens de zwangerschap.
Vaak is buikpijn onschuldig, maar in sommige gevallen is dat het niet. In dit artikel behandelen we meerdere onschuldige en serieuze oorzaken. Na het lezen van dit artikel weet je welke oorzaken buikpijn tijdens de zwangerschap veroorzaken.
Buikpijn en zwanger
Buikpijn tijdens je zwangerschap kan je erg ongerust maken. Dat is natuurlijk niet vreemd als je je bedenkt dat er een kindje in je buik groeit. We begrijpen dat je graag wilt achterhalen wat de oorzaak van je buikpijn is. Ook om te controleren of het onschuldig is of dat het een serieuze oorzaak heeft.
Onschuldige oorzaken van buikpijn tijdens je zwangerschap
De meeste buikpijnklachten tijdens de zwangerschap zijn onschuldig. Natuurlijk is het gevoel niet fijn, maar vaak zijn de klachten mild en duren ze niet lang. Je kan dan vaak gewoon naar je werk, de was doen of naar de sportschool. Maar als je even wilt relaxen, begrijpen we dat ook ;-).
De volgende oorzaken zijn onschuldig als je buikpijn tijdens je zwangerschap ervaart:
Innesteling
Ervaar je in de eerste weken van je zwangerschap buikkrampen en komen de pijnklachten voornamelijk uit je onderbuik? Dan komt dit waarschijnlijk door de innesteling van het bevruchte eicel in je baarmoederwand.
Groeiende baarmoeder
Wist je dat je baarmoeder tijdens de zwangerschap groeit? Door de groei, kan je buikpijn krijgen. Dit omdat de organen rondom je baarmoeder plek vrij moeten, maken voor je kindje.
Door het drukken van de baarmoeder tegen de organen kan je buikpijn krijgen. Het is dus niet gek dat je buikpijn tijdens je zwangerschap ervaart.
Bandenpijn
In het tweede trimester krijgen bijna alle zwangere vrouwen last van bandenpijn. Je krijgt dan een zeurende pijn in je liesstreek. De pijn straalt vaak door naar je onderbuik, onderrug en rondom je schaambot.
Het is een vervelend en stekend gevoel dat vaak wat langere tijd aanhoudt. Deze pijn kan je krijgen door plotselinge bewegingen of door het veranderen van je houding.
Opgeblazen gevoel
Een opgeblazen gevoel is een veel voorkomende zwangerschapssymptoom. Door de hormonen die je lichaam (extra) aanmaakt tijdens je zwangerschap kan je spijsvertering veranderen. Daardoor is het mogelijk dat je last krijgt van een opgeblazen gevoel, winderigheid en obstipatie. Deze kwaaltjes zijn dan ook de redenen dat je last van buikpijn kan krijgen tijdens je zwangerschap.
Zo zijn er nog meer symptomen die voorkomen tijdens de zwangerschap zoals brandend maagzuur, hoofdpijn en rugpijn.
Harde buik
In het tweede trimester kan je ook last krijgen van een harde buik. Je herkent deze buikpijn aan een gespannen gevoel in je buik. Vrouwen ervaren de pijn vaak als kramp. Gelukkig duurt een harde buik gemiddeld maar dertig tot zestig seconden. Een harde buik hoort niet echt pijn te doen als bandenpijn, maar het wordt wel als vervelend ervaren.
Serieuze oorzaken buikpijn en zwanger
Helaas kan buikpijn ook een serieuze oorzaak hebben. De pijn is dan heftiger en komt vaak voor in combinatie met andere klachten.
Denk je dat je buikpijn wordt veroorzaakt door serieuze buikpijn? Neem dan contact op met je huisarts of verloskundigenpraktijk.
Blaasontsteking
Wist je dat je tijdens de zwangerschap gevoeliger bent voor een blaasontsteking? Vaak gaat een blaasontsteking gepaard met pijn in je onderbuik. Denk je dat je een blaasontsteking hebt? Dan moet je snel behandeld worden met antibiotica. Wacht niet te lang, want een onbehandelde blaasontsteking kan overgaan in een nierbekkenontsteking. Hierdoor kan een vroeggeboorte ontstaan.
Hoe herken je een blaasontsteking? Een blaasontsteking herken je aan de volgende vier symptomen:
- Branderig gevoel tijdens het plassen
- Vaak (kleine beetjes) plassen
- Koorts of een verhoging
- Bloed in je urine of troebele urine
Zwangerschapsvergiftiging
Een zwangerschapsvergiftiging is een ernstige aandoening tijdens de zwangerschap wat naast pijn in je onderbuik ook kan leiden tot serieuze gezondheidsproblemen. Naast buikpijn kan je een zwangerschapsvergiftiging herkennen aan de volgende symptomen:
- Hoge bloeddruk
- Misselijkheid
- Dubbelzien, wazig zien of sterretjes zien
- Tintelingen in je handen
- Eiwit in je urine
- Lange periodes hoofdpijn
- Grieperig of ziek voelen
- Vocht vasthouden in je gezicht, handen en enkels
Miskraam
Veel vrouwen denken aan een miskraam als ze in het eerste trimester buikpijn ervaren. Bij een miskraam is bloedverlies uit de vagina vaak het eerste symptoom. Daarna ervaar je vaak pas buikpijn. Dit kan een paar uur tot een paar dagen duren na het bloedverlies.
Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan naast buikpijn ook symptomen als vaginale bloedingen, flauwvallen en misselijkheid veroorzaken. Deze symptomen komen vaak voor tussen de zes en tien weken na de innesteling van het bevruchte eicel.
Een onbehandelde buitenbaarmoederlijke zwangerschap is gevaarlijk. Als je lichaam het niet vanzelf afstoot, moet je naar de gynaecoloog. Een gynaecoloog kan je medicijnen voorschrijven of een operatie uitvoeren.
Loslatende placenta
Last van heftige en langdurige hoofdpijn? Dan kan het zijn dat je placenta loslaat. Hierdoor verkrampt je baarmoeder, waardoor je een harde buik krijgt. Vaak gaat het verkrampen van je baarmoeder samen met vaginaal bloedverlies, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn.
Het is een gevaarlijke situatie. Merk je de eerder genoemde symptomen? Neem dan snel contact op met je huisarts of verloskundige.
Conclusie: Buikpijn en zwanger
In dit artikel hebben we verschillende onschuldige en serieuze oorzaken van buikpijn tijdens de zwangerschap uitgelegd.
Let op: denk je dat je buikpijn een ernstige oorzaak heeft? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een professional zoals je huisarts of verloskundige.
Wil je graag geadviseerd worden over buikpijn tijdens je zwangerschap door ervaren verloskundigen en woon je in regio van Rotterdam, Rhoon, Pernis, Poortugaal of Hoogvliet? Neem dan eens een kijkje op onze pagina verloskundigen in Rotterdam of neem direct contact met ons op!
Wij kunnen je adviseren over het gebruiken van medicijnen en kunnen jou en je kindje ook gedurende je zwangerschap ondersteunen.
Woon je niet in de regio van de eerder genoemde plaatsnamen? Dan kunnen we je niet helpen, omdat dit buiten ons werkgebied ligt. Dan raden we je aan om een lokale verloskundigenpraktijk te benaderen. Zij helpen je graag verder.
Veelgestelde vragen
-
Wanneer kan ik me inschrijven bij verloskundigenpraktijk Pendrecht?
Vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent, kan je je bij onze praktijk inschrijven.
Woon je in Rotterdam Zuid, Heijplaat, Pernis, Rhoon, Poortugaal, Hoogvliet of omgeving? Dan kan je je via dit inschrijfformulier inschrijven bij onze praktijk.
We spreken je snel!
-
Welke voorbereidingen moet ik treffen voordat ik ga bevallen of zwanger wil worden?
Voordat je kunt bevallen is het belangrijk dat je volgende zaken hebt bepaald of geregeld:
Of je thuis of in een ziekenhuis wilt bevallen.
Kiezen voor kraamzorg en dit regelen met je verzekering.We kunnen je natuurlijk ook helpen bij het zwanger worden, dit wordt ook wel preconceptiezorg genoemd.
Wil je graag meer informatie over preconceptiezorg en/of welke voorbereidingen je moet treffen voordat je kunt bevallen? Bekijk dan onze pagina voorbereidingen. Op deze pagina vertellen we je alles tot in de details.
-
Wanneer krijg ik echo's en controles?
Op onze homepage vind je een duidelijk overzicht van wanneer echo’s en controles plaatsvinden. Je kan ook meer informatie lezen op onze echo’s en controles pagina.
-
Is het mogelijk om samen met andere zwangere vrouwen controles te krijgen?
Na het eerste gesprek is het mogelijk om te kiezen voor ‘centering pregnancy’. De controles zijn dan met andere vrouwen die ongeveer net zo lang zwanger zijn als jij. Zo kun je in gesprek met andere zwangere vrouwen over je zwangerschap en het is natuurlijk ook gezellig.
Tijdens de bijeenkomsten speel je zelf een grote rol in je eigen zorgproces: je leert van ons om zelf je bloeddruk te meten, jezelf te wegen en je eigen dossier bij te houden.
Wil je graag meer weten over de controles in groepsverband? Bekijk dan gerust onze centering pregnancy pagina.
-
Mag ik zelf kiezen tussen thuis of poliklinisch bevallen?
In de meeste gevallen mag je zelf kiezen tussen thuis of in het ziekenhuis bevallen.
Maar er zijn situaties waarin dat niet verstandig of mogelijk is. Als er tijdens je zwangerschap is geconstateerd dat het kindje is gedraaid, er een keizersnede gedaan moet worden of er een andere reden is dat thuis bevallen risicovol is, dan moet je poliklinisch bevallen.
Wil je graag meer weten over de bevalling? Je kan meer informatie lezen op de bevalling pagina.
-
Wanneer en waar zijn de spreekuren?
We hebben verschillende locaties waar de spreekuren plaatsvinden. De tijden en adressen kun je vinden op onze pagina spreekuren.
-
Mijn vraag is niet beantwoord. Hoe kan ik jullie het beste bereiken?
Je kan ons bellen naar 010 480 11 64 of 06 27 85 00 59, maar je kan ons ook mailen op info@verloskundigenpraktijkpendrecht.nl.
Of bekijk onze contact pagina voor ons contactformulier.