Echo’s & controles

Wij van Verloskundigenpraktijk Pendrecht beseffen hoe belangrijk je zwangerschap is. Daarom doen wij er alles aan om zorg op maat te bieden.

Visual

Eerste controle

De eerste controle vindt plaats als je rond de 7-8 weken zwanger bent en duurt ongeveer een uur. Na de echo willen we het een en ander weten over je eigen gezondheid, die van de vader van de baby en van beide families. Om de uitgerekende datum te kunnen berekenen is het van belang te weten wanneer de laatste menstruatie begon. Als er sprake is van eerdere zwangerschappen willen we graag horen hoe deze zijn verlopen. Net als bij alle andere controles wordt de bloeddruk gemeten. Je kan bij deze controle het hartje van de baby zien kloppen met de echo, het laten horen van het hartje doen we bij 11-12 weken.

 

Je krijgt een formulier mee om bloed af te nemen. De uitslag van het bloedonderzoek krijg je tijdens het volgende consult, tenzij anders afgesproken. Wanneer het een afwijkende bloeduitslag betreft wordt je uiteraard gebeld. Tijdens het intake gesprek krijg je informatie over prenatale screening (de NIPT, het ETSEO (13 weken echo) en het SEO (de 20 weken echo) en kan je aangeven of je hier een aparte afspraak zou willen om beter geïnformeerd te worden over dit onderwerp (counselingsgesprek), zodat je een voor jou/jullie goed en weloverwogen besluit hierin kan nemen. Als voorbereiding hierop verwijzen we naar de site.

 

Aan het einde van het intake gesprek wordt een vervolgafspraak gemaakt en de termijn echo ingepland. Alle volgende controles duren ongeveer een kwartier, wanneer er een echo gemaakt wordt duurt de afspraak een half uur.
Na de eerste controle wordt er een termijnecho afspraak gemaakt om de precieze zwangerschapsduur te kunnen vaststellen. Deze echo vindt plaatst rond de 11 weken zwangerschap, in onze verloskundigenpraktijk . Klik hier voor onze contactgegevens.

De vroege echo ( week 7-8 )

Deze echo wordt gemaakt tijdens het eerste gesprek intake) met de verloskundige. Dit intakegesprek met echo duurt ongeveer een uur. Deze eerste afspraak wordt gemaakt rond een zwangerschapsduur van 8 weken. Zeker wanneer de vorige zwangerschap geëindigd is in een miskraam kan een vroege echo veel onzekerheid wegnemen.

 

Met deze echo kijken we naar het volgende:

✅ Is er sprake van een intacte zwangerschap.

✅ Is er hartactie aanwezig.

✅ Bevindt de zwangerschap zich in de baarmoeder.

✅ Hoever is de zwangerschap ongeveer gevorderd.

Termijn echo ( week 10-11 )

De beste periode om deze echo te maken is tussen de 10e en 12e week van de zwangerschap.

 

Met deze echo kijken we naar het volgende:

✅ Is er sprake van een intacte zwangerschap.
✅ Is er hartactie aanwezig.
✅ Klopt de zwangerschapsduur (termijn) zoals berekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie.

De meeste echo’s kunnen via de buikwand gemaakt worden. Wanneer dit niet mogelijk is wordt de echo vaginaal verricht.

Eerste trimester structureel echoscopisch onderzoek ( week 13 )

De 13 wekenecho is een structureel echoscopisch onderzoek. Tijdens dit medisch onderzoek gaan we  onderzoeken om of je baby lichamelijke afwijkingen heeft. Dit onderzoek is niet verplicht en je kunt er zelf voor kiezen om dit onderzoek wel of niet niet uit te laten voeren.

De 13 weken echo lijkt veel op de 20 weken echo.

 

Wanneer kunt je de 13 weken echo krijgen?
De 13 weken echo kan je laten maken vanaf twaalf weken en drie dagen tot en met veertien weken en drie dagen van uw zwangerschap.

Wil je  een consult over de 13 weken echo? Dan geef je toestemming voor het vastleggen van een aantal persoonsgegevens in je zorgdossier en in het landelijke Peridos systseem. Besloten dat je de 13 weken echo wilt laten uitvoeren? Dan wordt er naar aanvullende gegevens gevraagd.

Wil je graag meer weten over de 13- en 20 weken echo? Bekijk dan de deze video of download de folder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Structureel echoscopisch onderzoek ( week 20 )

De 20 weken echo wordt ook wel Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO) genoemd. Het onderzoek is geen zogenaamde “pret echo” maar een medische echo. De echo wordt uitgevoerd door echoscopisten van Bovenmaas Prenataal. De echo vindt bij voorkeur plaats bij een zwangerschapsduur tussen de 18-21 weken en kan op diverse locaties plaatsvinden. Lees hiervoor ook de folders op www.PNS.nl.

De groei en liggings echo ( week 31-35 )

Rond 31-36 weken zal er een groei echo gemaakt worden. Met de echo wordt dan gekeken en gemeten of de baby goed groeit. Ook zal gekeken worden of het hoofdje van de baby in een goede positie ligt voor de geboorte.

Pretecho laten maken?

Wij hebben de mogelijkheid om zelf pret echo s te maken, hier kun je een afspraak maken voor een niet medische echo bijvoorbeeld om het geslacht van je baby te laten bepalen of om in een rustige sfeer in 3/4D naar de baby te kijken. Deze echo s worden niet door de verzekering vergoed. Je kan tijdens het spreekuur naar de mogelijkheden en kosten vragen.

 

Reguliere controles

Bij elke controle wordt naar de groei van de baarmoeder gevoeld. Zo kan de verloskundige controleren of je baby voldoende groeit. Bij de reguliere controles worden geen echo s gemaakt. Vanaf de derde maand kunnen ook de harttonen van het kind gehoord worden met behulp van de doptone. In de laatste maanden van de zwangerschap onderzoekt de verloskundige de ligging van het kind. In de laatste maand wordt ook naar de indaling van de baby in het bekken gevoeld. Naarmate je zwangerschap verder vordert zullen wij je vragen vaker voor controle te komen, in de laatste maand is dat wekelijks,

Het gewicht

Als je dat fijn vindt wordt bij elk bezoek je gewicht gecontroleerd. Dit is niet verplicht omdat we weten dat gewichtstoename niets zegt over de groei van het kind. Maar tijdens het eerste bezoek is een uitgangsgewicht wel belangrijk; we berekenen dan je BMI . Gemiddeld neemt je gewicht met 10 tot 15 kilo toe.

Urine onderzoek

Onderzoek van de urine op eiwit en suiker is bij een ongestoorde zwangerschap niet noodzakelijk. Alleen op indicatie (bijvoorbeeld bij een verhoogde bloeddruk) wordt er gekeken of er eiwit in de urine zit.

Bloed onderzoek

In de zwangerschap vindt een aantal keren bloedonderzoek plaats. Over deze onderzoeken krijg je meer informatie tijdens het intakegesprek.

De bloeddruk

Bij elke controle wordt je bloeddruk gemeten. De bloeddruk wordt weergegeven in een bovendruk en een onderdruk. De onderdruk is het belangrijkst. Een lage bloeddruk tijdens de zwangerschap is heel normaal, maar kan soms wat vervelende klachten geven zoals duizeligheid. Een hoge bloeddruk betekent vaak extra onderzoek.

Wij zijn je verloskundigen in Rotterdam en omgeving!

Wist je dat onze verloskundigen je ook kunnen helpen als je in de omgeving van Rotterdam woont? Je mag altijd zelf kiezen welke verloskundigenpraktijk je begeleidt tijdens je zwangerschap. Mogen we je begeleiden? Neem dan contact met ons op. Onderaan deze pagina vind je ons mailadres en telefoonnummer. Je kunt er ook direct voor kiezen om gebruik te maken van ons inschrijfformulier.

 

Waarom voor onze verloskundigenpraktijk Rotterdam kiezen?

✅ Bij ons werken ervaren verloskundigen
✅ In een groot gedeelte van Rotterdam kunnen we je begeleiden
✅ Naast medische echo’s kun je ons ook pretechos laten maken
✅ Ons team bestaat zowel uit verloskundigen als echoscopisten
✅ Met ons heb je een vast team van verloskundigen

 

 

Visual