leuk krantenartikeltje wat ik tegen kwam :)

PENDRECHTSE VERLOSKUNDIGE JACQUELINE BROERSMA 35 IN HET VAK
Posted on 17 juli 2016
Jacqueline Broersma, één van de verloskundigen van Verloskundigenpraktijk Pendrecht aan de Slinge, zit 35 jaar in het vak. In de Havenloods vertelt zij deze week uitgebreid over haar carrière.

Hieronder is het interview te lezen:

‘Geboorte kind blijft een wonder’

Door: Margje Kooistra

CHARLOIS – Deze maand is Jacqueline Broersma van Verloskundigenpraktijk Pendrecht 35 jaar aan het werk in haar vak. Ondanks dat er in al die jaren veel is veranderd, blijft één ding hetzelfde: “De geboorte van een kind is en blijft een wonder.”

Ongeveer 3500 baby’s bracht Jacqueline ter wereld. Bij één familie hielp ze bij de geboorte van moeder, dochter en kleindochter. Jacqueline: “Dat zijn drie generaties. Bij de laatste dacht ik: wow, nu word ik echt oud.”

In haar eigen verloskundigenpraktijk aan de Slinge vertelt ze over haar werk. “Eigenlijk wilde ik helemaal niet in Rotterdam blijven na mijn studie”, aldus de geboren Groningse. “Ik wilde in een 4-wheel drive langs boerderijen rijden en daar baby’s halen.” Maar vlak voor het afstuderen was er een aanbod voor een leuke baan en besloot Jacqueline toch nog even te blijven. “Uiteindelijk kreeg ik een relatie, kwamen er kinderen en dan blijf je toch plakken.”

Zo’n 28 jaar geleden nam Jacqueline Verloskundigenpraktijk Pendrecht over. De praktijk omschrijft ze als modern maar persoonlijk. “Er is veel concurrentie, dus je moet wel meegaan met de tijd. Wij maken hier zelfs 3D en 4D echo’s.” Het persoonlijke aspect komt vooral terug in de betrokkenheid bij patiënten. Jacqueline: “Ik neem echt de tijd voor mensen. Ze voelen zich dan fijner en dat helpt bij een goede bevalling.”

Jacqueline merkt wel dat het lastiger is om tijd voor je patiënten te maken. “Dat is echt een verschil met vroeger. Je moet meer tijd in bijvoorbeeld administratie steken en daardoor heb je minder tijd om met de mensen bezig te zijn. En dat is nou juist waar ik dit vak voor gekozen heb.”