Welkom! prenatale zorg.

Van harte welkom op de site van verloskundigen praktijk pendrecht.
Wanneer je onze site bezoekt omdat je zwanger bent: van harte gefeliciteerd! Als je onze site bezoekt omdat er kinderwens is dan hopen wij je ook van dienst te kunnen zijn. Je kan een afspraak maken voor een gesprek met 1 van de verloskundigen,ook pre-conceptiezorg behoort tot onze zorg.

Op deze site kan je in een tijdlijn terugvinden wat voor een goed verloop van je zwangerschap voor jou van belang is om te weten.

WANNEER AANMELDEN
je kan je het beste aanmelden bij ongeveer 6-7 weken zwangerschap,zodat we een eerste afspraak kunnen inplannen bij ongeveer 8 weken.Op die manier hebben we voldoende tijd om je te informeren over alle zaken die voor jullie van belang zijn. Als voorbereiding op een eerste bezoek raden wij aan de site te bezoeken www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl
op deze manier ban je al vast een beetje op de hoogte van de dingen die aan de orde zullen komen bij je eerste afspraak.

FOLIUMZUUR
Het gebruik van 0,4 mg foliumzuur om de kans op een baby met open rug of schedel te verkleinen wordt aangeraden vanaf het moment dat je kinderwens hebt t/m de 10e week van de zwangerschap.

VOEDING EN SPUPPLEMENTEN
Goede voeding is voor,tijdens en na de zwangerschap erg belangrijk. Je hoeft niet heel veel meer te eten maar wel gevarieerd, denk hierbij aan (bruin)brood, aardappelen, groenten en fruit, melk en melkprodukten, kaas, vlees of vis. Indien je voedingssupplementen wilt gebruiken, raden wij je aan een multi-vitamine preparaat voor zwangeren.Indien je geen multivitamine gebruikt,dan raden we wel het gebruik van 10 microgram vitamine D per dag tijdens je gehele zwangerschap aan. Te veel vitamine A kan schadelijk zijn voor de baby eet daarom liever geen lever en wees matig met leverworst en paté. Buitenlandse zachte kaas die is gemaakt van rauwe (niet gepasteuriseerde) melk kan een infectie met de listeria bacterie veroorzaken. Deze soorten kaas kun je beter laten staan en zijn veelal uit Frankrijk. Alle andere kaassoorten ook de buitenlandse die gemaakt zijn van gepasteuriseerde melk, kunnen zonder risico tijdens de zwangerschap worden gegeten.

ROKEN/ALCOHOL/DRUGS
Door wetenschappelijk onderzoek is vastgesteld dat roken, het gebruik van alcohol en alle soorten drugs een zeer nadelige invloed hebben op de groei en ontwikkeling van je ongeboren baby. Wij raden het gebruik ervan tijdens de zwangerschap en de periode van borstvoeding sterk af.We bevelen aan om te stoppen ruim voor de zwangerschap.

BEWEGEN/SPORTEN
voldoende lichaamsbeweging is voor iedereen gezond, ook wanneer je zwanger bent. De sport die je gewend bent te doen mag je gewoon blijven doen. Hierbij is het wel belangrijk om naar je lichaam te luisteren en te stoppen of rustiger aan te doen wanneer je merkt dat je sneller moe bent.